måndag 20 oktober 2014

Fakta om bomull

Bomull 
Bomullen växer vilt som antingen buskar eller träd,  de flesta tropiska platserna. Den odlas bara nära ekvatorn, eftersom den behöver mycket värme och varmt hela tiden, samt ett jämnt klimat för att kunna växa bra.

Bomullsbusken behöver ett jämnt klimat, samt upp till 225 frostfria dygn, och under tillväxten rikligt med vatten. Under skörden blir själva bomullen, så kallat bomullsfibern, väldigt känslig för regn, och för en god skörd med bra kvalitet krävs att den sker vid torrt och soligt väder.



Efter skörden så packas den precis skördade bomullen ner, sån bomull kallas för råbomull, i balar om 220-325kg för att senare levereras till spinnerier. När balarna packas är pressen så hård att de blir hårda som trä. I spinneriet luckras balen i balbrytaren som med hjälp av särskilda maskiner rensar den från t.ex. fröskal eller annat skräp. Den rensade bomullen blir lämnad från maskinen i meterbreda rullar, vadd. I vadden ligger de så kallade bomullsfibrerna huller om buller, så för att få dem någorlunda i ordning och få dem parallella så kardas dem av en kardmaskin och lämnar "banden" i form av ett tunt flor. Floret dras ihop till ett löst, ganska tjockt band och förs till ett sträckverk, så kallat förslubb. I det första steget så läggs ca 6-8 "band" tillsammans och förs in under ett par roterande valsar. Den ena valsen roterar lite fortare än den andra, vilket gör att fibrerna sträcks och rätas ut. Det utmatade materialet från två maskiner läggs ihop och leds till ett nytt sträckverk, mellanslubben, för ännu en sträckning för finare resultat. Eventuellt upprepas dubbleringen(att lägga samman två "sträckta" bitar av bomullsfiber) i flera steg, i en eller flera finslubbar, tills fiberna ligger raka och välordnade.

Egenskaper
-Den inre spiralbyggnaden i bomullsfibern gör den mycket stark.
-Den har stor motståndskraft mot dragning.
-När den är våt ökar styrkan med 10%, produkten som blir blöt krymper också.
-Töjbarheten är låg liksom förmågan att återgå till produktens ursprungsform.
-Den låga elasticiteten gör att bomullstyger lätt blir skrynkliga, och behöver oftast manglas eller strykas efter tvätt.
-Bomullstyger kan impregneras mot skrynkling med bra resultat.
-Genom en speciell behandling kan bomullstyger bli mjukare och få mer glans.
-Bomullstyger är dåliga på att isolera värme, som delvis är p.g.a. den dåliga elasticiteten(bomullsgarner är väldigt kompakta och innehåller inte mycket luft)
-En slags fiber i bomullen(cellulosafibern) leder bort värme från huden, vilket gör bomullskläderna/tygerna svala och lämpliga i varma klimat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar